Răspunsul MADR cu privire la alertele de scumpire a cărnii

Răspunsul MADR cu privire la alertele de scumpire a cărnii

„Alertele referitoare la scumpirea cărnii de pasăre şi a celei de porc
nu sunt justificate de situaţia din piaţă”
, susţin oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale într-un comunicat de presă remis astăzi site-ului wwww.agrisuport.ro.

Referitor la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la scumpirea cărnii de porc şi a celei de pasăre, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face anumite precizări.

  1. Referitor la preţul cărnii de pasăre şi ouă:

În conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, preţul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creşteri nici pentru perioada următoare.

Deşi ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, preţul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15%. Aceasta demonstrează faptul că la producători nu s-au înregistrat creşteri de preţuri.

În comparaţie cu preţurile medii existente la nivelul UE, se poate constata că acestea sunt mai mici cu 22% în cazul cărnii de pasăre.

De asemenea, preţul la poarta fermei la ouăle de consum este mai mic cu 24% faţă de media europeană.

Preţul ouălor de consum la poarta fermei conform observatorului preţurilor UE:

Preţul la carnea de pasăre la poarta fermei conform observatorului preţurilor UE:

Preţul mediu european la carcasa de pasăre:

Sursa: Poultry Price Europa

Preţul mediu european la ouă:

Sursa: Eggs Price Europa

2. Referitor la preţul cărnii de porc:

Preţurile la carnea de porc la nivel global au fost influenţate de situația din China, principalul producător la nivel mondial, cu o producţie anuală de circa 400 de milioane de capete, ţară afectată puternic de virusul pestei porcine africane.

Drept urmare, la nivel european, preţul la poarta fermei a avut o creştere de aproximativ 17% în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în acelaşi interval, creşterea a fost de numai 8%.

În ţara noastră, preţul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018.

Conform datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România se remarcă faptul că după o perioadă de scădere accentuată a preţului la carnea de porc se înregistrează o revenire a acestuia, aflat şi în acest moment sub cel european.

Preţul mediu la carnea de porc în viu la poarta fermei în România:

Sursa: Comisia de Clasificare a Carcaselor

Preţul mediu european la carcasa de porc:

Sursa – Meat Market Observatory Pig

În ceea ce priveşte necesitatea dezvoltării sectorului de reproducţie porc şi pasăre, aceasta reprezintă o preocupare permanentă a Guvernului României.

Prin urmare, Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie şi Ordonanţa de urgenţă nr. 2/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2018 privind aprobarea programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol se află în curs de finalizare în plenul parlamentului, urmând ca în cel mai scurt timp să fie trimise spre promulgare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *