Think tank-ul INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finanţare pentru Companii în Timpul Crizei COVID-19, dedicat tuturor antreprenorilor care vor să îşi menţină afacerile pe linia de plutire, să îşi păstreze angajaţii sau chiar să îşi dezvolte afacerea pe noile coordonate create de criza noului coronavirus.
Un sondaj Best Jobs arată că peste 50% dintre angajatorii români au planuri să îşi continue afacerile, în ciuda agravării pandemiei de coronavirus. Pentru toţi antreprenorii care vor să îşi menţină afacerile pe linia de plutire, să îşi păstreze angajaţii sau chiar să îşi dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19, think tank-ul INACO Iniţiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finanţare pentru Companii în Timpul Crizei COVID-19. Este cea de-a noua ediţie din seria Ghidurilor de finanţare pentru companii, realizată de comunitatea de profesionişti voluntari ai INACO.
– comunicat de presă
Domeniile vizate de noul ghid INACO sunt sănătatea, extinderea producţiei şi dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructură mare în energie şi tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii şi a media, iniţiative de sprijin civice şi private.
Bani există! Acest ghid adună ultimele noutăţi pentru salvarea companiilor, 48 de oportunităţi active acum pentru finanţare nerambursabilă, nebancară, publică şi private, naţională şi europene, în aceste vremuri delicate pentru sprijinirea întreprinderilor mici, mijlocii şi mari. Beneficiarii pot fi companiile inovatoare, cele capabile de reprofilare a liniilor de producţie la nevoile actuale, inclusiv cele care funcţionează în zonele cele mai defavorizate zone, dar nu numai. Am inclus alte şapte programe cu finanţare europeană amânate, dar pentru care e bine să ne pregătim.
Andreea Paul, preşedintele INACO şi coordonatorul acestui proiect
Ghidul prezintă în sinteză şi ultimele modificări legate de ajutoarele de stat, acordarea şomajului tehnic, de acordare a certificatelor de urgenţă, şi alte aspecte importante pentru mediul de afaceri din legislaţia europeană şi naţională, adoptate în contextul pandemiei epiedmiologice COVID-19, precum şi măsurile comunicate de autorităţi cu impact asupra beneficiarilor finanţărilor europene.
În condiţiile în care se previzionează că economia Romaniei va intra într-o contracţie severă, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) de peste 4,7%, însoţită de un deficit bugetar de 7,3% şi de o rată a somajului de 11%, potrivit datelor revizuite publicate de BCR, antreprenorii sunt nevoiţi să caute surse alternative de finanţare, arată realizatorii ghidului.
În acest context, continuă aceştia, ediţia a IX-a a Ghidului Surselor de Finanţare pentru Companii în contextul crizei actuale multiple este un instrument de referinţă care să îi susţină pe manageri şi pe antreprenori în procesul de redresare a companiilor lor.
Pentru salvarea companiilor este necesară infuzia de lichidităţi în economie. Cât mai repede posibil. Nu este suficient să facilitezi creditarea prin garanţii de stat. Va fi un an tare greu. Fluidizarea absorbţiei fondurilor europene, fără rabat de la integritate, poate ajuta. Ne dorim deblocarea cât mai rapidă a amânărilor actuale, mai ales a celor dedicate agriculturii şi alimentaţiei. E necesară debirocratizarea şi digitalizarea completă a absorbţiei tuturor fondurilor europene dedicate mediului privat, care să facă posibilă continuarea depunerii de proiecte şi a evaluării lor în condiţii de distanţare socială, cu atât mai mult cu cât sunt paşi mari deja făcuţi în acest sens. Comisia Europeană a dispus o mobilizare generală pentru asigurarea securităţii medicale şi alimentare la nivelul statelor membre, pachete de măsuri ambiţioase pentru susţinerea economiei în ansamblu acum, nu poimâine.
Andreea Paul, preşedintele INACO şi coordonatorul acestui proiect
Ghidul este realizat de Andreea Paul (fondatoare şi preşedintele INACO), Ramona Rădulescu (expertă accesare fonduri europene şi guvernamentale), Daniela Teodorescu (expert în comunicare) şi Ioana Enache (expert civic) şi poate fi accesat integral pe site-ul INACO.
Realizatorii dau asigurări că acesta va fi actualizat în măsura apariţiei de noi oportunităţi de finanţare.