În ceea ce se conturează a fi un efect al conflictului comercial dintre Statele Unite ale Americii şi China, starea sectorului de producţie din Germania se înrăutăţeşte, exporturile scăzând cu 1,3%, cel mai mare declin din ultimii şase ani.
S-a ajuns la o nouă contracţie a PIB-ului, a doua în 2019.
Vezi şi: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români
Exporturile Germaniei s-au prăbuşit în al doilea trimestru din acest an, ceea ce a împins cea mai mare economie din Europa în pragul recesiunii în trimestrul al doilea.
Comerţul global slăbit şi încetinirea industriei auto târăsc Germania în pragul unei recesiuni care ar putea avea repercursiuni grave pentru întreaga economie din zona euro.
Încrederea scăzută în mediul de business şi avertismentele lansate de cele mai mari companii din ţară adâncesc îngrijorările cu privire la perspectivele economice şi pun din ce în ce mai multă presiune pe cancelarul german Angela Merkel, căreia i se solicită un program de stimuli fiscali.
Undele de şoc generate de conflictul comercial iniţiat de SUA ar putea să se intensifice în curând. Preşedintele american Donald Trump a avertizat din nou, în această lună, că va impune tarife pe importurile de maşini din Europa şi a etichetate Uniunea Europeană ca fiind „mai rea decât China”.
Într-o încercare de a împrăştia presiunile, Merkel a anunţat că vrea ca blocul european să înceapă discuţiile comerciale cu SUA.
Contracţia de PIB de 0,1% în al doilea trimestru a fost în linie cu estimările iniţiale.
Comerţul net şi-a redus contribuţia la PIB cu 0,5%.
Sectorul de construcţii a scăzut după o creştere puternică la începutul anului, iar investiţiile s-au contractat uşor.