Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale monitorizează, verifică şi ia toate măsurile pentru asigurarea aprovizionării populaţiei cu o paletă largă de legume şi fructe de sezon, care să corespundă atât din punct de vedere al calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, cât şi din punct de vedere al nivelurilor maxime admisibile de reziduuri de pesticide.
În acest moment, în pieţele agroalimentare şi în târgurile unde producătorii autohtoni îşi comercializează en-gros marfa pe care o produc, alături de tomatele româneşti apreciate pentru gustul lor deosebit se găsesc în cantităţi suficiente şi cartofi timpurii, ardei graşi, căpşune, castraveţi, varză albă, fasole verde, verdeţuri, toate din producţia autohtonă.
La nivel naţional, verificările MADR şi ale direcţiilor agricole judeţene s-au concretizat în 485 de pieţe agroalimentare verificate şi 152 de depozite en-gros de legume şi fructe.
Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat până ieri 141 de probe, dintre care 80 de probe de tomate româneşti şi 61 de probe de cartofi noi, ardei, castraveţi, pătrunjel, dovlecei, salată verde, ridichi, căpşune, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde şi cartofi noi.
Rezultatele analizelor de laborator finalizate până la această dată arată că fructele şi legumele comercializate sunt sigure pentru consum.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF verifică loturile de legume şi fructe provenite din import şi comerţ intracomunitar, acţiunile mixte de control desfăşurându-se la toate punctele de trecere a frontierei, fiind prelevate, prin sondaj, probe în vederea efectuării analizelor de laborator.
Controalele ANSVSA şi ANAF de până acum au avut următoarele rezultate:
- 8.885 de transporturi de legume/fructe verificate;
- 100.437 de tone cantitate totală;
- 248 de probe legume – fructe prelevate;
- 116.900 de lei sancţiuni contravenţionale;
- 3,48 tone cantităţi reţinute de la comercializare.
MADR monitorizează impactul pe care îl au în piaţă măsurile de sprijin acordate producătorilor români şi se asigură, totodată, că legumicultorii autohtoni au acces în pieţele agroalimentare pentru a-şi comercializa producţia.
În acest sens, obiectivele principale urmărite în cadrul acestor acţiuni de monitorizare şi inspecţie sunt următoarele:
- asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil de minimum 40 % din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice în special sau producători agricoli organizaţi conform OUG nr. 44/2008;
- depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar;
- etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau din spaţiul intracomunitar;
- trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau din comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe facturile fiscale emise de depozitari către comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul a ţării de origine.