În şedinţa de astăzi a guvernului a fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind transmiterea obiectivului de investiţii „Canal magistral Siret-Bărăgan” din administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională „Apele Române”, în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
Prin acest act normativ sunt prevăzute următoarele măsuri referitoare la obiectivul de investiţii „Canalul magistral Siret-Bărăgan”:
- Transmiterea obiectivului de investiţii „Canal magistral Siret-Bărăgan”, astfel:
„Canal magistral Siret-Bărăgan – etapa I”, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimăneşti – Râmna, în lungime de 51,5 kilometri, prin:
- transmiterea bunurilor aflate în domeniul public al statului, recepţionate, aferente obiectivului în lungime de 5,7 kilometri,
transmiterea porţiunilor de canal cuprinse între kilometri 5+700 şi kilometrul 51+500, aflate în diverse faze de execuţie, care vor fi finalizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
„Canal magistral Siret-Bărăgan – etapa a II-a”, cuprinzând canalul pe zona Râmna – Acumulare Dridu, pe lungime de 139,5 kilometri, care se realizează conform prevederilor legale în vigoare.
- Declararea obiectivului „Canal magistral Siret-Bărăgan – etapa I” ca infrastructură de irigaţii de utilitate publică.
- Completarea programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, aprobat prin hotărârea guvernului nr.793/2016, cu obiectivul „Canal magistral Siret-Bărăgan – etapa I”.
- Elaborarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a strategiei de extindere a infrastructurii de irigaţii, ce va cuprinde proiecte de investiţii cu impact semnificativ în economie.
Finanţarea se asigură de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Prin finalizarea obiectivului „Canal magistral Siret-Bărăgan – etapa I” se asigură condiţii pentru aplicarea irigaţiilor pe o suprafaţă de circa 120.000 de hectare, cu rol determinant pentru exploataţiile agricole din zonă în obţinerea de producţii sigure şi stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitate, dar supuse unor factori climatici nefavorabili.