Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019, informează Administraţia Prezidenţială.
În urmă cu exact o lună, pe 15 februarie, Parlamentul României a aprobat, în şedinţă comună, proiectul actului normativ care reglementează situaţia bugetului pe anul în curs şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care erau trimise la promulgare.
O săptămână mai târziu, şeful statului anunţa că va sesiza Curtea Constituţională în privinţa Legii bugetului pe 2019, precum şi referitor la legea de aprobare a plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.
Iohannis afirma că bugetul este unul „nerealist, supraevaluat şi întârziat”.
Pe 6 martie, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a decis că Legea bugetului pe anul în curs este constituţională.
În aceeaşi zi, Klaus Iohannis a anunţat că va retrimite parlamentului spre reexaminare actul normativ.
La începutul acestei săptămâni, şeful statului a anunţat că a decis să promulge Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.
Miercuri după-amiază, Parlamentul s-a întrunit din nou în şedinţă comună a celor două Camere şi a respins cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, adoptând proiectul în forma trimisă iniţial la promulgare.
S-au înregistrat 245 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi două abţineri.
În acest context, Iohannis a criticat astăzi faptul că Legea bugetului de stat pe 2019 nu a fost reexaminată de Parlament, ajungând la promulgare neschimbată.
Actul normativ promulgat astăzi include şi banii alocaţi sectorului agricol.
Aşadar, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are cadrul legislativ necesar pentru demararea plăţilor către fermieri!